Indtast din mail og få en mail med et link til nulstilling af adgangskode
Søg
Log Ind
BBC: Elektroniske manuskripter skal redde træer
Fredag 03. marts 2017
BBC’s produktion af dramaserier skærer i mængden af papirmanuskripter som led i en ny grøn strategi, der skal nedbringe stationens CO2-forbrug. Beslutningen kritiseres af interesseorganisationen Two Sides, som arbejder for at fremme information om print og papir. Two Sides revser BBC-initiativet for at være en ”ikke-gennemtænkt symbolsk gestus”.
I februar annoncerede britiske BBC, at der skal skæres ned i mængden af printede manuskripter ”for at skåne miljøet og træerne”.
BBC skriver på sin hjemmeside, at “Serier som ‘Casualty’ har allerede halveret papirforbruget på manuskripter som en del af de grønne tiltag, hvilket svarer til at have reddet 90 træer”.
Skuespillerne er i stedet blevet opfordret til at læse deres manuskripter digitalt på tablets. Ønsker de et konventionelt manuskript, skal skuespillerne nu aktivt bede om det.
Miljøbelastningen kan ikke alene måles på antallet af træer Carsten Bøg, der er miljøchef i Grakom, kalder det ærgerligt, at en public service-station med så høj integritet og journalistisk troværdighed som BBC er med til at holde liv i en gammel myte.
”Det er et stort problem, når en anerkendt organisation som BBC hopper med på den fejlagtige præmis, at elektronik skal redde de i øvrigt voksende skove fra at blive fældet”, siger Carsten Bøg.
”Tværtimod vil et øget forbrug af træbaserede produkter medvirke til at mindske den globale opvarmning. Dels fordi der genplantes i stort omfang og de europæiske skovarealer vokser markant, og dels fordi brugte tryksager i meget høj grad genanvendes,” påpeger han.
”Når papiret efter sin første anvendelse som tryksag bruges som råvare i andre produkter, træder det nemlig i stedet for helt nye råvarer, der ellers skulle anvendes. Sagt med andre ord: Den energi der blev anvendt i første omgang til produktion af den første tryksag bevares”, siger Carsten Bøg.
Beslutningen om at droppe papiret kommer som følge af en ny grøn strategi om energibesparelse på produktionen af BBC’s tv-serier.
”Det BBC i virkeligheden skulle gøre er at undersøge om et manuskript, der skal læses en del gange, er mere eller mindre miljøbelastende, når det læses digitalt frem for på tryk. Den viden tror jeg faktisk ikke, BBC har. Og hvis de ikke har den, så kan de budskaber, som de går ud med, karakteriseres som vildledende anprisninger af deres virksomhed”, siger Grakoms miljøchef.
Two Sides konfronterer BBC BBC’s tablet-fremfor-papir-initiativ har fået interesseorganisationen Two Sides til at reagere skarpt. I et læserbrev i The Daily Telegraph påpeger organisationen, at Europas skovareal er øget med ca. 44.000 kvadratkilometer – et areal godt og vel på størrelse med Danmark.
Two Sides køber derfor ikke BBC’s argument om, at mindre papir redder træer og sænker tv-stationens CO2-forbrug. Tværtimod kommer organisationen med en direkte opfordring til BBC i læserbrevets overskrift: Hold jer til papirmanuskripter
”England har en unik genanvendelsesprocent på over 70, når det gælder papir. I modsætning til elektronikindustrien som hvert år genererer op til 41 millioner ton elektronisk affald, som fx gamle computere, smartphones, tablets og andre enheder. Affald, som er kendt for at være svært at genanvende”.
Two Sides oplyser til Grakom, at man afventer BBC’s svar på kritikken. Retter stationen ikke ind, er Two Sides klar til at involvere myndigheden Advertising Standards Authority, der behandler spørgsmål om misledende markedsføring.
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.