Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Alting er blevet et lærred

Mandag 23. oktober 2017
img_1309.jpg


Med udviklingen af uv-teknologien til at tørre farver er det reelt blevet muligt at printe på næsten alt tænkeligt materiale. Men udviklingen er langt fra slut, siger to leverandører.

Hvis det er under 4,5 cm i tykkelse, så kan vi printe på det,« lyder det straks fra Michael Boeriis, key account manager hos Agfa Graphics.

Han nævner glas, spånplader og iPhone-covers som noget af det, der bliver printet på i stor stil. En af branchens andre leverandører, NIZE equipment, ser samme udvikling, forklarer Rasmus Boss, der er area sales manager:

»Det er nyt, at så mange traditionelle trykkerier har taget den her udvikling til sig. Det hænger ofte sammen med, at de gerne vil kunne tilbyde deres kunder en totalløsning.«

Han nævner, at en tryksag meget ofte er ledsaget af en kampagne, hvor der skal laves skilte, floor graphic, window graphic eller soft sinage.

»Hvor trykkeriet før ville lægge ordren ud til andre, vil mange i dag gerne have det inhouse, hvor de kan tilbyde kunderne en full service-leverance. Det gør leveringstiden kortere og samler trådene,« siger Rasmus Boss.
Nøglen er lav varme Det er primært tørremetoden, UV Curing, der har gjort det muligt at printe på snart sagt hvad som helst. Efter introduktionen af uv-teknologien som farvetørring er det blevet muligt at printe på medier, som ellers ville være blevet beskadiget af traditionel tørring.

»Igennem årene har sådan noget som træ, pap og tynd folie været rigtig svært at printe på. Fx fordi træ slår sig rigtig meget under varmepåvirkning,« siger Michael Boeriis fra Agfa Graphics og tilføjer:

»Derudover er hastigheden steget rigtig voldsomt, så det kan pludselig være rentabelt at lave nogle mindre ordrer. Mange produkter kommer i meget små serier, og ved dem kan det pludselig betale sig at printe på fx emballagen, hvor det førhen ville have været for dyrt.«

Nyeste skud på stammen er LED-tørring, som har endnu flere fordele.

»Vi begynder at høre, at folk efterspørger LED-maskinerne fra swissQprint, så vi satser 100 pct. på dem fremadrettet,« siger Rasmus Boss fra NIZE equipment. Han fremhæver et par af LED-maskinernes grønne fordele: 

»De bruger ganske enkelt mindre strøm end de maskiner, der har traditionel uv-tørring med mercury lamper. Og så afgiver de ikke ozon, som jo er en skadelig gasart,« siger han.

»LED-teknologien muliggør desuden væsentligt lavere driftudgifter end traditionel uv-print, fordi lamperne ikke skal skiftes, og så har maskinerne hurtigere “make ready time”«

Kan man så ikke montere LED-tørring på ældre maskiner?
»Jo, men det vil ikke være rentabelt. For det er en meget stor indgriben i maskinen, så det vil være billigere at købe en ny maskine,« lyder svaret fra Rasmus Boss.

Men det er ikke kun tørremetoden, der har betydning. Producenterne arbejder løbende på at forbedre det blæk, der bliver brugt i maskinerne, så den klæber bedre til medier med lav overfladespænding såsom glas.
Trykkerierne kan springe et led over En af fordelene ved at printe direkte på et produkt er, at det sparer tid.

»Ofte består emballage af flere medier. Der plejer man at skulle printe på et stykke papir og så klæbe det sammen med selve emballagen bagefter. Men med uv-tørring kan du pludselig springe et led over og printe direkte på produktet. Du slipper for at skulle klæbe det op, og det er en stor besparelse. Det er også blevet langt billigere at lave et prøvetryk, hvis man eksempelvis vil vise en ide til emballage,« siger Rasmus Boss fra NIZE equipment.

De to sælgere peger begge på, at der er grænser for, hvad der kan printes på.

»Det er ikke alt, der har lige gode vedhæftningsevner. Men det kan man så komme omkring på andre metoder. Man kan fx 'jette' en slags primer på mediet, inden man printer. Ligesom når man grunder en væg, inden man skal male. Man kan også lakere sit print efterfølgende, og det kan også hjælpe på vanskelige emner. Det gør desuden printet meget slidstærkt efterfølgende,« lyder det fra Rasmus Boss.
Fremtiden er læder Der er dog stadig store udviklingsmuligheder for producenterne, mener de to sælgere. Hastigheden skal op, fordi time-to-market betyder mere end nogensinde, lyder buddet fra Rasmus Boss.

»Jeg tror, vi vil se mere grøn produktion, som samtidig er mere automatiseret. Hvis vi får automatiseret produktionen, sker der færre fejl, og virksomhederne kan spare penge på personale og strømline deres processer.«

Og der dukker stadig nye typer af lærreder op. Agfa har netop udviklet en printer, der muliggør print på et medie, der indtil nu har været svært at printe på.

»Vi har lige udviklet et system, så vi printer direkte på læder. Det kan man gøre allerede tidligt i processen, hvor porerne i læderet stadig er åbne, så det indkapsler farven,« siger key account manager Michael Boeriis.

Han tror på, det vil gøre det attraktivt at printe på bilsæder, tasker og sågar lædersko.

»Hvis vi spoler fem år tilbage, så var der ikke mange, der printede på de ting, vi printer på i dag. Og sådan tror vi på, det vil være med læder. Det har været meget dyrt indtil videre, men nu kommer omkostningerne så langt ned, at læder vil blive et materiale, vi ser brugt langt mere grafisk, og som kan sælges som en konsumvare.«

Se hele temaet i Udkom og læs, hvilke maskiner, de to virksomheder anbefaler, her:

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.