Afslag var ikke forskelsbehandling
En Grakom-medlemsvirksomhed søgte efter en tekstforfatter. Virksomheden modtog cirka 70 ansøg-ninger og indkaldte tre kandidater til samtale.
I afslaget til en ansøger på 33 år, der ikke blev indkaldt til samtale, skrev virksomheden bl.a., at ”de fleste af vores opgaver starter digitalt nu, og derfor har vi valgt at ansætte en yngre tekstforfatter med erfaring på dette felt”.
Ansøgeren klagede over afslaget til Ligebehandlingsnævnet, idet det blev gjort gældende, at afslaget var begrundet i alder og derfor i strid med forskelsbehandlingsloven.
På vegne af virksomheden gjorde Grakom gældende, at forskelsbehandlingsloven ikke var overtrådt. Til støtte herfor blev det gjort gældende, at virksomheden havde modtaget omtrent 70 ansøgninger, og at det var en forudsætning for stillingen, at kandidaten havde en bestemt uddannelsesmæssig baggrund som fx en kandidatgrad i Brand and Communications Management. De indkaldte kandidater havde alle denne baggrund eller tilsvarende baggrund, hvilket klageren ikke havde.
Desuden blev det gjort gældende, at de indkaldte kandidater var jævnaldrende med klagers 33 år, da de var mellem 27 og 37 år.
Nævnet fandt, at klageren som følge af afslaget havde påvist faktiske omstændigheder, som gav an-ledning til at formode, at hun i forbindelse med afslaget blev udsat for indirekte forskelsbehandling på grund af alder. Som følge af virksomhedens argumentation fik klager ikke medhold, idet nævnet lagde vægt på, at klager ikke havde de fornødne faglige kvalifikationer, og at klager var inden for den aldersgruppe, som blev udvalgt til samtale.
Kilde: Ligebehandlingsnævnets afgørelse i j.nr. 2015-6810-08700 truffet den 23.9.2015.
