Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Afskaffelse af reklameafgiften sendt i høring

Tirsdag 22. september 2015
Glæde i V og S: Reklameafgiften er snart formelt ophævetSkatteministeriet har nu sendt ophævelsen af reklameafgiften i høring. Dermed er den officielle nedlukning af afgiften begyndt. Det var den forrige regering, som trak stikket på sin egen afgift og Venstreregeringen, der får fornøjelsen af at sende den brancheskadelige reklameafgift i historiebøgerne. Grakom leverede ekspertviden på miljøområdet, som påpegede at de grønne argumenter, som afgiften stod på, ikke kunne bære.

Reklameafgiftsloven var en del af finanslovsaftalen 2012 mellem den daværende regering og Enhedslisten.  Den daværende regering skiftede dog holdning til afgiften i maj måned, inden afgiften trådte i kraft. Det er Bjarne Laustsen, mangeårigt folketingsmedlem fra Socialdemokraterne, glad for. Han trodsede tidligt allerede sidste år partilinjen og talte kritisk i mod reklameafgiften, som han kalder konkurrenceforvridende:

”Reklameafgiften ville skævvride markedet i og med onlinereklamer ikke var underlagt afgiften. Når en væsentlig del af mange trykkeriers omsætning er baseret på reklamer, ville flere trykkerier være i fare for at lukke. Med tabet af arbejdspladser og mistede skatteindtægter ville det gøre reklameafgiften til en omkostning snarere end en indtægt. Derfor er det rigtig godt, vi nu får den afskaffet,” siger Bjarne Laustsen.

Venstres forbrugerordfører Jan E. Jørgensen kalder reklameafgiften ”en af dummeste afgifter, jeg har oplevet”. Han har ikke tal på, hvor mange timer han har brugt på at bekæmpe afgiften. Men hele fem skatteministre nåede han at konfrontere og stille flere hundrede kritiske spørgsmål til undervejs:

”Reklameafgiften ville være skadelig, ikke alene for trykkerierne, men også for detailhandlen og i sidste ende forbrugerne. Når vi arbejder for at få økonomien på fode, er det jo hovedløst at gå efter reklamerne, som er noget af det, vi ved, der sparker forbruget i gang. Derfor er jeg superglad for, at reklameafgiften nu snart er ophævet,” siger Jan E. Jørgensen og peger også på det miljømæssige aspekt ved reklameafgiften som et problem.
Grakom underkendte reklameafgiftens grønne argumentReklameafgiften blev undfanget af Enhedslisten i 2011 ud fra en ide om, at afgiften ville have en gavnlig effekt på miljøet. Men da Grakoms miljøafdeling regnede på ideen, viste det sig, at miljøargumentet – som var et bærende ben under afgiften – kollapsede.

”Udlandet kigger allerede mod Danmark som den helt store bannerfører, når det gælder miljørigtig produktion af tryksager. Det havde været fuldstændig urimeligt at tynge en allerede udsat branche med endnu en administrativ klods om benet – for ikke at tale om de flere hundrede arbejdspladser, som branchen ville miste på grund af reklameafgiften,” fortæller Thomas Torp.
Fælles front – på begge fløje”Jeg vil gerne kvittere for, at politikere fra begge fløje lyttede til Grakoms ekspertise i denne sag og på den baggrund besluttede at sløjfe reklameafgiften. Det har både reddet arbejdspladser og foreløbigt sikret Grakombrancherne en rolig nattesøvn,” siger Thomas Torp – med streg under foreløbigt.

For selv om reklameafgiften blev afværget, er Grakombrancherne, ligesom erhvervslivet generelt, stadig belastet af et vildnis af skatter og afgifter. Det har Venstreregeringen dog erklæret i sit regeringsgrundlag, at den nu vil rydde op i.

”Det er selvsagt en erklæring, vi kommer til at arbejde benhårdt for at hjælpe regeringen i mål med,” slutter Thomas Torp.
Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.