740 mio. kroner til nye digitale initiativer
Alle Folketingets partier står bag en ny strategi, hvor der investeres 740 mio. kroner i øget digitalisering af den private og offentlige sektor. Det fortalte digitaliseringsminister Marie Bjerre torsdag på et pressemøde. Den nye digitaliseringsstrategi består af 29 initiativer.
Fra GRAKOMs direktør, Carina Christensen, lyder det.
"Det er en flot og vigtig satsning med 740 mio. kroner. Øget digitalisering er fuldstændig afgørende for Danmarks fremtid. Og det er vigtigt, at investeringerne ikke stopper her."
Der afsættes fx 61 mio. kroner til en strategisk indsats for kunstig intelligens, som "skal udstikke en ambitiøs og ansvarlig retning for udnyttelsen af kunstig intelligens," som der står i den nye aftale.
Der etableres en regulatorisk sandkasse for kunstig intelligens, hvor virksomheder og offentlige myndigheder, der arbejder med og udvikler kunstig intelligens-løsninger kan "modtage praksisnær vejledning om de regler, der følger af den kommende forordning om kunstig intelligens samt GDPR." Til den regulatoriske sandkasse afsættes 17 mio. kroner.
Den grønne transformation er også tænkt ind i den nye strategi. 27,5 mio. kroner skal gå til at lette virksomhedernes arbejde med at efterleve nye krav via øget standardisering, digitalisering og automatisering. Fx ved løbende at udvikle digitale datastandarder, der kan understøtte opgørelser af fx produkters klima- og miljøaftryk. Endvidere skal der arbejdes for en fælles, åben it-infrastruktur til at øge deling af grønne produktdata mellem virksomheder og til indberetning til myndighederne ifm grøn EU-regulering.
Desuden afsættes der 30 mio. kroner til efteruddannelse og fastholdelse af it-specialister. Herunder fokus på kompetenceudvikling inden for fx cyber- og informationssikkerhed og kunstig intelligens. Også erhvervskandidatforløb på it-uddannelserne skal styrkes for at fastholde internationale studerende på det danske arbejdsmarked.
Carina Christensen kan godt være lidt nervøs for, at man vil for mange ting på een gang, og at nogle af initiativerne dermed bliver for små.
"Men vi er tilfredse med, at der er fokus på især kunstig intelligens og at den grønne transformation med digitale datastandarder, der kan understøtte opgørelse af produkters klima- og miljaftryk, er tænkt ind i aftalen," siger Carina Christensen.
Puljerne gælder for 2024-2026 og i nogle tilfælde til 2027.