Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

21 mio. kroner øremærkes til indkøb af bøger og formidling af litteratur til børn og unge

21 mio. kroner øremærkes  til indkøb af bøger og formidling af litteratur til børn og unge
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Onsdag 10. april 2024
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har øremærket 21 mio. kroner til indkøb af bøger og formidling af litteratur til børn og unge. Hensigten er at give børn og unge let adgang til bøger. Pengene ligger i en udviklingspulje, som kan søges senere på året.

I flere år har der været meget fokus på teknologi i skolerne. Så meget, at værdien af trykte bøger helt var blevet glemt. Det er heldigvis ved at ændre sig nu.

Med folkeskoleaftalen i sidste måned, bliver der over en årrække afsat 540 mio. kr. til indkøb af fysiske bøger, og i dag melder kulturminister Jakob Engel-Schmidt ud, at han har øremærket 21 mio. kr. i 2024 til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Pengene kommer fra en udviklingspulje på 24,4 mio. kr. Her øremærkes de 21 mio. kroner til et etårigt initiativ, der skal give et løft til samarbejdet mellem folkebibliotekerne og de pædagogiske læringscentre (som tidligere hed skolebiblioteker). Konkret skal midlerne bruges til indkøb af bøger og formidling af litteratur til børn og unge.

”Vi taler meget om, at børn og unges skærmforbrug skal ned. En af vejene til dette er at skrue op for glæden ved at læse en fysisk bog … Mit ønske er, at vi med de 21 mio. kr. får skubbet gang i nye samarbejder på tværs af folkebiblioteker og skolebiblioteker, så flere børn og unge kan blive introduceret for og fanget af bøgernes forunderlige verden,” siger Jakob Engel-Schmidt i en pressemeddelelse.

Fra GRAKOMs adm. direktør Carina Christensen lyder det:

"Jeg glæder mig over, at Kulturministeriet nu også byder ind med nye midler til styrkelse af de trykte bøger i 2024. Vi har længe peget på behovet for en klar styrkelse af de trykte bøger i forhold til at vende den negative udvikling med faldende læsefærdigheder hos danske skoleelever. Bidraget fra Kulturministeriet kommer oveni folkeskoleaftalen med 540 mio. kr. til flere trykte bøger. Den aftale gav dog ikke flere midler til trykte bøger i 2024. Det råder bidraget fra Kulturministeriet heldigvis bod på, hvilket kun gør det ekstra positivt”. 

Det vil blive muligt at søge om midlerne i puljen fra begyndelsen af juni med ansøgningsfrist i september. Det er Strategisk Biblioteksudvalg, der skal udforme rammerne for samarbejdet mellem folkebiblioteker og de pædagogiske læringscentre på landet skoler.  

Læs også
I dag blev der indgået en aftale om at 540 mio. kroner til indkøb af fysiske bøger til folkeskolen. "Vi er glade for at blive hørt," siger GRAKOMs adm. direktør Carina Christensen.
For snart et år siden kunne magasinbranchen glæde sig over en politisk aftale, der styrkede branchen med 30 mio. kr. årligt over 3 år. Nu er det på høje tid, at pengene bliver udmøntet.