120-dages reglen og handicap - nyt fra Højesteret
Funktionærlovens 120-dages regel kunne ikke anvendes, idet sygefraværet var handicapbetinget, og idet arbejdsgiveren vidste eller burde have vidst, at medarbejderen led af en sygdom, der indebar et handicap, hvorefter arbejdsgiveren var forpligtet til at træffe hensigtsmæssige foranstaltninger i henhold til forskelsbehandlingsloven for at give medarbejderen adgang til fortsat beskæftigelse, hvilket arbejdsgiveren ikke havde gjort.
Baggrund
Ved Østre Landsrets dom af 2. juni 2014 blev et supermarked dømt til at betale medarbejderen en godtgørelse på 12 måneders løn for overtrædelse af forskelsbehandlingslovens forbud mod handicapdiskrimination samt 5 måneders lønkompensation som følge af, at afskedigelsen efter rettens opfattelse ikke kunne ske med forkortet varsel i medfør af funktionærlovens 120-dages regel.
Ankesagen
Supermarkedet ankede landsrettens afgørelse til Højesteret. For Højesteret nedlagde virksomheden påstand om frifindelse.
Højesteret udtalte, at 120-dages reglen i funktionærloven ikke kan anvendes, hvis et sygefravær er en følge af, at arbejdsgiveren har undladt at træffe hensigtsmæssige tilpasningsforanstaltninger efter forskelsbehandlingsloven. Da arbejdsgiveren ikke havde overholdt denne forpligtelse, og da Højesteret lagde til grund, at medarbejderens sygefravær kunne have været afværget helt eller delvist med sådanne foranstaltninger, var betingelserne for at anvende 120-dages reglen ikke opfyldt på opsigelsestidspunktet.
Medarbejderen blev herefter tilkendt erstatning for løntabet (5 måneders løn). Ved beregningen af løntabet skete der fradrag for sygedagpenge, som medarbejderen havde modtaget efter udløbet af minimalerstatningsperioden. Derudover blev medarbejderen tilkendt en godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven, som efter en samlet vurdering blev fastsat til et beløb svarende til 9 måneders løn.
Kilde: Højesterets dom af 11. august 2015 i sag 104/2014.
