Vi skal igennem den største krise

Vores telefoner er åbne. Vi er klar med juridisk hjælp til jer alle, siger GRAKOMs adm. direktør, Thomas Torp.

Ikke bare vores branche, men hele dansk erhvervsliv står overfor den største krise i mands minde. En virus lægger hele landet ned – ja det meste af verden.

Rigtigt mange af GRAKOMs medlemmer er meget hårdt ramt. Ordretilgangen er stoppet og omsætningen svinder ind på rekordtid.

I GRAKOM har vi fokus på, at hjælpe branchen gennem krisen. Det er vores vigtigste og reelt eneste opgave lige nu. Andet kan vente.

Der er travlt ved telefonerne, særligt i juridisk afdeling. Vi ser ind i en tid med afskedigelser, hjemsendelser, karantæner og produktion, der står stille. Ingen går fri. Ikke i vores branche og heller ikke i andre brancher.

Der er tre ting at gøre nu:

  1.  I skal i virksomhederne finde veje til at reducere omkostningerne her og nu. Det skal ske samtidig med, at I også forbereder jer på, at krisen på et tidspunkt ender og vi langsomt vender tilbage til normalen. Det er en vanskelig opgave, som vi ved, at I slås med i disse dage og timer.

  2. GRAKOM skal være klar med rådgivning, når I skal reducere på personalesiden eller hvis I på anden vis har brug for rådgivning fra vores eksperter. Vores telefoner er åbne. Der er juridisk hjælp klar til jer.

  3. Vi skal have politiske løsninger, der kan afhjælpe skadesvirkningerne for erhvervslivet og for samfundet og som sørger for, at vi hurtigt er tilbage på normale forhold.

 

Der er allerede gennemført en række politiske initiativer. En trepartsaftale mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne i søndags betyder, at det bliver muligt at sende medarbejderne hjem på vilkår, hvor staten betaler op mod 75 pct. af lønnen til de hjemsendte.

Det ser umiddelbart godt ud, men aftalen er for mange virksomheder slet ikke brugbar. For det første er kompensationen i virkeligheden for lav, fordi den ikke dækker de lønniveauer, der betales i vores medlemsvirksomheder, og for det andet er den ledsaget af et krav om, at man ikke må afskedige medarbejdere. 

For mange virksomheder er det sidste et helt urealistisk krav. Vi har ingen forventninger om, at vi lynhurtigt vender tilbage til normal omsætning i virksomhederne. Derfor vil der under alle omstændigheder være behov for afskedigelser mange steder.

Man må som virksomhed regne på, hvad det reelt koster at holde på medarbejdere, hvis man tror, at man alligevel er nødt til at afskedige i den sidste ende. Jeg er dybt bekymret for, at mange virksomheder når frem til, at det er bedre at afskedige end at hjemsende med tilskud. GRAKOM rådgiver jer gerne om, hvad der er den bedste løsning for jer.

Trepartsaftalen er ikke tilstrækkelig for alle. Det står klart. Der er brug for flere og bedre politiske løsninger. GRAKOM har mange små medlemsvirksomheder, og for dem er der formentligt også hjælp på vej. Men det er ikke nok.

Der skal langt mere til både for de små og for de store virksomheder. GRAKOM står sammen med landets øvrige erhvervsorganisationer i kampen for politiske aftaler, der kan bidrage til, at danske virksomheder og danske arbejdspladser kommer bedst muligt gennem krisen.

Med venlig hilsen

Thomas Torp

Adm. direktør i GRAKOM