Omsætningen 13 pct. lavere i tredje kvartal

I tredje kvartal var GRAKOMs medlemmers omsætning i gennemsnit 13 pct. under omsætningen fra samme periode sidste år og der forventes også en lav omsætning i årets fjerde kvartal - viser en ny undersøgelse foretaget blandt GRAKOMs medlemmer. Det er fortsat meget forskelligt, hvor underdrejet de enkelte virksomheder er.

I årets tredje kvartal var omsætningen blandt GRAKOMs medlemsvirksomheder væsentligt tættere på normalen end i forårsmånederne umiddelbart efter udbruddet af corona. Således har GRAKOMs medlemmer estimeret, at deres omsætning var 13 pct. lavere i tredje kvartal 2020 end i tredje kvartal 2019.

Værst så det ud i april, som var den første hele måned efter nedlukningen af samfundet. Her var faldet i branchens omsætning estimeret til at være 36,6 pct. Efterfølgende er situationen gradvist blevet bedre og i maj og juni var omsætningen henholdsvis 31,3 pct. og 26,4 pct. lavere end samme måned i 2019.

Forventningen til fjerde kvartal 2020 flugter med niveauet for omsætningen i tredje kvartal. Således er GRAKOMs medlemmers forventning, at omsætningen bliver små 13 pct. lavere end fjerde kvartal 2019. Undersøgelsen for tredje kvartal er udsendt efter den 23. september og dermed efter, at coronarestriktionerne i København blev gjort landsdækkende. Derfor tager besvarelserne højde for de nye restriktioner.

Det er forskelligt, hvor hårdt man rammes
Ligesom i årets tidligere undersøgelser efter udbruddet af corona er det meget forskelligt, hvor stor indflydelse udbruddet af corona har haft på omsætningen i GRAKOMs medlemsvirksomheder. For nogle varetyper har efterspørgslen ligefrem være højere end normalt, for andre varetyper er efterspørgslen stort set forsvundet. Samtidig er der brancher, som nærmest ikke aftager varer.

Derfor er det også meget forskelligt, hvordan de enkelte virksomheder er ramt på omsætningen. Godt 4 pct. af virksomhederne i undersøgelsen svarer, at deres omsætning er steget mere end 10 pct. i tredje kvartal, mens små 35 pct. svarer, at den er uforandret. Med små 38 pct. er det hyppigste svar, at omsætningen er faldet med mellem 10 pct. og 20 pct., og lige over 20 pct. svarer GRAKOMs medlemmer, at omsætningen er faldet med mellem 20 pct. og 40 pct. Endeligt svarer godt 3 pct., at omsætningen i tredje kvartal var mere end 40 pct. lavere end samme periode sidste år.

Hvis du vil vide mere om, hvordan trykkerierne har klaret sig gennem krisen, kan du tilmelde dig arrangementet ”Trykkeriernes økonomi & fremtid."

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er udsendt til medlemmer af GRAKOM i perioden 23. september- 2. oktober. I alt 125 har svaret på hele eller dele af undersøgelsen, hvilket svarer til 28 pct. Tallene i figurerne er vægtet med trykkeriernes balance, så svarene fra de største virksomheder har en større vægt end de mindre virksomheder. Tallene kan derfor tolkes som markedets udvikling.